Huawei voegt twee nieuwe gebarenboeken toe aan app voor dove kinderen

Huawei voegt twee nieuwe gebarenboeken toe aan app voor dove kinderen

Huawei kondigt vandaag de release aan van twee nieuwe kinderboeken in de StorySign-app. Met behulp van Huawei’s AI (kunstmatige intelligentie) zijn de populaire boekjes vertaald naar gebarentaal en wordt de boekenwereld ook toegankelijk voor dove en slechthorende kinderen en hun families. StorySign-app helpt dove kinderen leren lezen

Eerder was hier al het bericht te lezen dat Huawei StorySign-app gelanceerd had.

De twee nieuwe boeken, Dappere Max en Dribbel naar de bieb, zijn de eerste van een nieuwe reeks titels die dit jaar aan de StorySign-bibliotheek worden toegevoegd. Hiermee komt Huawei de eigen ambitie na om het initiatief in 2019 verder uit te breiden. Eerder dit jaar doneerde Huawei al 500.000 dollar voor de ontwikkeling van andere projecten voor dove kinderen in samenwerking met de Europese Unie voor Doven. Dit bedrag komt ten goede aan projecten in tien Europese landen, waaronder Nederland.

Avatar Star
Alle nieuwe boeken komen opnieuw tot leven met Star, de kindvriendelijke avatar van de app, die tekst vertaalt naar gebaren. Star is ontwikkeld in samenwerking met de professionele animatiestudio Aardman en deskundigen uit de dovengemeenschap. Star vertaalt de woorden en zinnen in realtime naar gebarentaal, waardoor een echte meeleeservaring ontstaat.

Leesachterstand
Er zijn wereldwijd ongeveer 32 miljoen dove kinderen. Volgens recent onderzoek van Huawei hebben veel dove kinderen meer moeite met leren lezen, vaak doordat ze de mogelijkheid missen om klanken aan geschreven woorden te koppelen. Doordat ook 52% van de ouders niet of slechts in beperkte mate in staat zijn om gebarentaal toe te passen, leren dove en slechthorende kinderen minder snel lezen.

Het belang van voorlezen
Onderzoek wijst uit dat de vocabulaire, kennis en fantasie van kinderen toenemen als ze worden voorgelezen. Bovendien geeft 55% van de Nederlandse ouders aan dat voorleesmomenten met hun kinderen hun het meest dierbaar zijn. In Nederland besteden ouders van dove kinderen zelfs meer tijd aan het voorlezen van hun kinderen dan ouders van horende kinderen, gemiddeld 69 minuten vergeleken met 30 minuten. Toch blijkt dat dove kinderen achter raken bij hun leeftijdsgenoten: op een leeftijd van zestien zitten ze gemiddeld op het leesniveau van een negen jaar oud (goed)horend kind.

Bewustzijn voor geletterdheid
De StorySign-app is geïntroduceerd door Huawei en ontwikkeld in samenwerking met deskundigen van vooraanstaande instellingen uit de dovengemeenschap. De StorySign-app werd in december 2018 voor het eerst gelanceerd om dove kinderen en hun ouders betere en intiemere voorleesmomenten te geven. Bij de lancering heeft Huawei zich ten doel gesteld de bewustwording te vergroten over het belang van geletterdheid onder dove kinderen. Daarbij wil Huawei de eigen technologie en innovaties inzetten om de kloof tussen gebarentaal en lezen te overbruggen.

Walter Ji, voorzitter van Huawei’s Western Europe Consumer Business Group: “Bij Huawei stellen we mensen op de eerste plaats. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze technologie te gebruiken om de wereld een betere plek te maken. We zetten ons in om ervoor te zorgen dat elk kind de kans krijgt om te genieten van verhaaltjes. We zullen blijven samenwerken met onze StorySign-partners om de bibliotheek in de app uit te breiden en de problemen waar dove kinderen mee te maken hebben als ze leren lezen op de kaart te zetten.”

Mark Wheatley, uitvoerend directeur van de Europese Unie voor Doven: “Met StorySign gebruikt Huawei de kracht van AI om het leven van dove kinderen te veranderen en een echte bijdrage te leveren aan gezinnen in Europa. Dove kinderen kunnen niet op dezelfde manier lezen als horende kinderen, dus de lancering van in totaal 52 aanvullende gebarentaal-vertalingen betekent meer verhaaltjes en daarmee meer mogelijkheden voor hen om te leren lezen”.

Mariën Hannink, FODOK (De Nederlandse Federatie van Ouders van Dove Kinderen): “Lezen is leuk! We moeten er met alle beschikbare middelen voor zorgen dat ook dove en slechthorende kinderen dat ervaren. Want hoe meer plezier je in lezen hebt, hoe makkelijker leren lezen wordt en hoe beter je dus toegang krijgt tot de wereld om je heen! Lezen voor je plezier én lezen om je verder te ontwikkelen is zo belangrijk voor dove en slechthorende kinderen!”

StorySign is gratis te downloaden in de Google Play Store en de Huawei AppGallery. Voor meer informatie, ga naar http://www.storysign.com.

Geef een reactie