De Huawei Mate 9: Grote klasse mét minpunten.

De Huawei Mate 9: Grote klasse mét minpunten.

De Huawei Mate 9. Het moest na alle problemen met de Note 7 van Samsung dit jaar hét succesverhaal van een phablet van Huawei worden. Of dat ook  is gelukt bespreek ik met je in deze review, nadat ik de Mate 9 een maand lang als daily-driver gebruikt heb.

DESIGN
Laten we beginnen met het eerste wat je ziet van de telefoon: het design. Op dit gebied scoort Huawei in mijn ogen meer dan prima. De voorkant kenmerkt zich door een enorm scherm met kleine randen er omheen. Ter vergelijking, de grootste Iphone heeft een kleiner scherm maar wél een grotere body. Ook de achterzijde is prima. Naast een dubbele camera met Leica-branding vinden we symmetrisch geplaatste flitsers en vingerafdrukscanner (die overigens bizar snel is, nog nooit zo snel gezien). De telefoon is geheel opgetrokken uit aluminium, wat de telefoon niet perse bijzonder laat aanvoelen, maar wel een premium look geeft. Ook de vergrendel en geluidsknoppen aan de zijkant zijn prettig geplaatst en voelen solide aan. Verder zitten de speaker-grills onderaan de telefoon, naast de USB-C-poort en bovenaan vinden we verder een aansluiting voor koptelefoons én infraroodsensor.

DISPLAY EN PRESTATIES
Qua grootte zit het dus wel goed met het display, maar verder valt het een beetje tegen. Dat de resolutie van het scherm vrij laag is in vergelijking met andere toestellen is niet zo erg, met het blote oog zie je het verschil in pixel-dichtheid toch bijna niet. Vooral de mate waarin kleuren worden weergeven op het scherm viel me wat tegen. Na maanden een Super-Amoled-scherm van Samsung gebruikt te hebben ben ik misschien ook niet helemaal objectief, maar in mijn ogen was het scherm van de Mate aan de fletse kant waarbij zowel donkere als lichte kleuren niet echt goed naar voren kwamen, ook niet op volle helderheid. De kijkhoek en afleesbaarheid van het scherm buiten zijn verder prima. Leuk is wel dat je bijvoorbeeld snachts een filter kunt instellen die het display geler en dus aangenamer voor je ogen maakt. Conclusie: het scherm is zeker niet slecht, maar wel duidelijk minder dan die van andere telefoons in deze prijsklasse.

Dat de resolutie van het scherm vrij laag is in vergelijking met andere toestellen is niet zo erg, met het blote oog zie je het verschil in pixel-dichtheid bijna niet.

De prestaties van de Mate zijn daarentegen heel erg goed. Het toestel bezit een nieuwe Kirin 960-chipset: die heeft vier op 2,4GHz geklokte ARM Cortex A73-kernen en vier op 1,8G fHz geklokte ARM Cortex A53-kernen. De GPU is een achtkernige Mali-G71. Allemaal gloednieuwe hardware: Huawei is zowel van de Cortex A73-kern als van de Mali-G71 GPU de eerste gebruiker. De chipset is gekoppeld aan 4GB werkgeheugen die er samen voor zorgen dat het geheel in de benchmarks beter scoort dan welke telefoon dan ook. Ook in het dagelijks leven is de telefoon ongelooflijk snel en Huawei belooft dat dit met speciale algoritmes ook de komende 12 maanden zo zal blijven. Vastlopers heb ik eigenlijk nooit gehad, alleen zo af en toe met snapchat (maar dat zal misschien ook aan de app liggen). Ook de prestaties van de batterij zijn heel erg goed. De 4000mAh-grote batterij zorgt ervoor dat je bij normaal gebruik makkelijk 2 dagen op één accu haalt en bij heel zwaar gebruik minimaal één dag. Ik heb me geen enkel moment zorgen gemaakt over het batterijpercentage dat ik nog had, omdat deze altijd meer dan toereikend was. En mocht de accu nou toch leeg zijn, dan kun je hem met een snelheid van 5 Ampère opladen in plaats van de 2 Ampère die de meeste toestellen hanteren.

SOFTWARE
De software van Huawei was altijd een verhaal apart, maar daar zijn met de Mate grote stappen gezet. Zo is er nu de optie om een appdrawer in te schakelen, ziet het notificatiescherm met snelle instellingen er veel beter uit, worden de icoontjes op het homescreen nu weergeven zoals ze origineel zijn en ook de reguliere instellingen hebben een update gehad. Dit neemt helaas niet weg dat het nog steeds mijn software niet is (gelukkig is daar wel veel aan te veranderen met launchers en opties in de Theme-store). Zo af en toe vond ik de software zelfs storend, zo kwamen bij mij nooit de notificaties van Spotify aan tijdens het spelen van muziek en verdwenen notificaties zomaar van het lockscreen of kwamen ze daar helemaal nooit aan. Pluspunt van de software is wel dat hij momenteel erg up-to-date is (eerste telefoon met  Android Nougat) en dat hij erg veel beheer-mogelijkheden bevat. Daarnaast lijkt Huawei de software ook erg actief te gaan ondersteunen, gezien het feit dat er al meerdere updates met diverse verbeteringen zijn uitgekomen de laatste weken. Zie bijvoorbeeld dit artikel van Androidworld.

MULTIMEDIA
De Mate 9 scoort op multimediagebied goed. De speakers die de telefoon bevat (speakers ja, want zowel aan de onder als aan de bovenzijde zit er een) produceren goed geluid. Hard, helder, met redelijk veel bas en ook nog eens in stereo dus. Ook de camera is goed. Met zijn dubbele Leica-camera zou de Mate 9 een van de beste cameratelefoons op de markt moeten zijn. De 12-megapixelcamera wordt aangevuld door een 20-megapixel zwart-wit-camera, waardoor hij volgens Huawei 2x ‘hybride zoom’ heeft en een variabel diafragma kan simuleren. Als er voldoende licht aanwezig is maakt de camera dan ook erg goede, scherpe en detailrijke foto’s. Op momenten dat er minder licht aanwezig is, is dit helaas niet het geval. Foto’s missen dan veel detail (wazig) en bevatten heel erg veel ruis. In vergelijking met de laatste toestellen van Samsung stelde de camera me hier teleur. Leuk aan de camera is wel de mogelijkheid om met de zwart/wit lens 20mp foto’s te maken die erg retro ogen. Ook de mogelijkheid tot het creëren van lichtschilderijen of het achteraf scherpstellen op verschillende onderwerpen zijn goede toevoegingen.

CONCLUSIE
Laat ik voorop stellen dat de afgelopen weken met de Mate erg prettig waren. Op alle vlakken voldeed hij aan de verwachtingen en het enige teleurstellende was dan voor mij ook de camerakwaliteit in het donker. Daarnaast is het in  mijn ogen wel jammer dat de telefoon voor deze prijs bijvoorbeeld niet waterdicht is. Snel is de Mate in ieder geval wel, en ook de kwaliteit van de accu was meer dan prima. Al met al zou ik je de telefoon, als je van grote schermen houd, zeker aanraden, mits je niet heel vaak naar concerten en dergelijke gaat en bijvoorbeeld graag foto’s/video’s in het donker maakt.

De mate blijft ook na deze review binnen onze groep van ambassadeurs en dat betekend dat er zowel meer artikelen over de Mate en zijn software zullen verschijnen als dat we ook ondersteuning voor deze telefoon kunnen blijven bieden. Dus heb je vragen, stel ze gerust op het forum en laat weten in de reacties wat jij van de Mate vind en of je hem gaat kopen.

Wessel Jacob van Wijngaarden
Huawei-Ambassadeurs

2 thoughts on “De Huawei Mate 9: Grote klasse mét minpunten.

Geef een reactie